dimecres, de maig 7

Primera reunió de dinamització (abril 2008)

Dissabte 19 d'abril un grup de persones (si fa no fa una dotzena) dels prop de cinquanta que estem a la llista de correu [FSCom] ens vam reunir al local del SPC per mirar de dinamitzar el projecte de coordinació entre mitjans alternatius i moviments socials que va ser plantejat als tallers del Fòrum Social Català el mes de gener.

Tot i ser un procès en estat embrionari, es van comentar prou temes i es van definir quatre o cinc eixos de feina : moviments, mitjans alternatius, mitjans de masses, internet, ...

Es va comentar la dicotomia entre un enfocament més global del concepte de 'comunicadors' (més habitual a Llatinoamérica) i un plantejament més elitista com a gremi apart (com una de les inèrcies a Europa) També es va parlar de la molt feble frontera entre els ¿autoanomenats? mitjans alternatius i els mitjans del tercer sector. També es va parlar dels nivells diferents a nivell d'abastament geogràfic, comentant la importància dels mitjans que tenen implantació i seguiment local. Fins i tot es va plantejar no fer a Barcelona l'ara encara hipotètic Fòrum presencial, i en tot cas l'enfocament descentralitzador.

Al voltant d'internet com a eina, es va parlar de tres aspectes : el que de manera similar als altres mitjans, impressos o audiovisuals, té de cara al públic; la interactivitat i la generació de xarxes; el fet de ser un instrument per la feina dels i de les periodistes. També en aquest sentir es va parlar de la possibilitat d'aquest mateix blog i d'estratègies per fer operativa i bàsicament útil la llista de correu.

A un nivell més de debat teòric, però molt important, es va comentar el que va ser explicat també al taller de gener sobre el Dret a la informació : la seva democratització i tant com és clau diferenciar aquest dret del fet de tenir a la mà i al sofà davant el televisor un comandament a distància, com també és clau superar el tòpic de la percepció maligna dels mass-media si nomès ha de servir com a base d'una queixa que es quedi a la queixa de que 'els mitjans menteixen'. En aquest sentit vam xerrar, com no, de la teoria de les esquerdes d'en Xavier Giró i dels intersticis on poder fer força. En tot cas podriem concloure que el que pretenem és generar un debat social obert a tothom sobre aquest fet de la 'informació manipuladora' de les grans empreses a la vegada que volem donar més veu als moviments socials.

El seguent pas seria fer-nos una mena de mapa conceptual per saber qui som. Quins mitjans, quines associacions, quines campanyes, són aquells i aquelles on hi som ara, i sense deixar de banda qui podriem anomenar amb un anglicisme com a 'outsiders' que també puguin involucrar-se en aquest fòrum social de comunicació. És per això que caldrà revifar l'activitat a la llista de correu i us animem a participar-hi. Finalment es va parlar del 14 de juny (encara a confirmar) com a posible data per una nova reunió com aquesta primera d'abril.