Convidem la senyora Domènech al FSCom?
dijous, de desembre 18
Catalan Government announces support for community media
Convidem la senyora Domènech al FSCom?
diumenge, d’octubre 26
acta nº4 Reunió Grup Dinamització (23-10-08)
Presents: Laia, Montse, Maties, Pedro, Carles, Pako i Eva
Preguntes per a ONG’s
Abans d'entrar pròpiament en matèria, la Laia ens ofereix la possibilitat d'incloure una o varies preguntes en un treball d'investigació que es dirigirà a un nodrit grup d'ONG´s.
Pensem la següent pregunta, a l'espera de que algú vulgui afegir alguna cosa més: ¿T'interessaria participar en un fòrum social relatiu a qüestions de comunicació?
La pregunta del mes i més
Recordem que segueix pendent la elaboració d'un model de banner per a la difusió de la pregunta oberta mensual. Possiblement la primera sigui de cara a desembre. A la ja debatuda: ¿tens prou informació sobre el dret a la informació?, n'afegim una altra: ¿La comunicació de la que gaudeixes et fa més lliure? També plantegem que, per actualitat, podríem elaborar una pregunta que fes al·lusió directament a la crisi.
També recordem experiències anteriors com l'Observatori de mitjans, de fa uns anys i comentem experiències immediates i emergents com la que s'articula al voltant de 17-s.info o decreixement.net.
Discussions sobre el manifest
Passem una bona estona debatent sobre com ha de ser el manifest que acordem elaborar, i també ens plantegem a qui ens dirigim, quines repercussions volem que tingui (Pedro), quina autoritat o representativitat tenim per a que se'ns escolti, i què anem a dir que no s'hagi dit ja (Eva), la importància d'entendre-ho més com una crida o convit, que com a manifest amb propostes tancades (Pako), que atregui a tots els que tinguin vocació de comunicar (Carles), que utilitzi un llenguatge que arribi a tothom (Montse), que no adoctrini (Laia), que no s'aparti de l'actualitat, del context de la crisi (Maties)…
Posta en marxa
Finalment decidim dividir el treball per paràgrafs, en funció dels agents que creiem que tenen alguna cosa a dir sobre comunicació, i amb els que volem establir contacte. També nombrem un responsable de cada paràgraf, l'objectiu del qual es coordinar el treball d'aquest grup, sempre mantenint el “fil obert” a qui vulgui sumar-se, com bé emfatitza en Maties.
Els paràgrafs han de ser curts i han de fer anàlisi de la situació, no pas plantejar solucions ni opinions.
1. Mitjans de comunicació “tradicionals”
1.1. Mitjans de comunicació públics (Carles)
1.2. Periodistes i mitjans de comunicació privats (Pedro)
2. Mitjans de comunicació “alternatius” (Pensem en Rolando, si li sembla be)
3. Tercer sector
3.1. Comunicació comunitària (Laia)
3.2. Comunicació i ONG's (Montse)
4. Polítics-polítiques-regulació (Pedro)
5. Universitats-formació (Maties)
6. Públic-usuaris (Eva)
7. Comunicació-Educació (per assignar)
8. Comunicació artística (Xavier i Kike)
9. Comunicació externa-difusió del nostre treball-Noves Tecnologies (banner, logo, web-wiki)
(Pako)
Temporalitat/agenda i recursos
Entenent per curs el període entre setembre i juny, veiem una primera fase en la que el grup de dinamització concretarà la crida inicial, amb l'objectiu de convocar una jornada oberta cap a febrer o març; i que, a partir d'aquesta jornada, es podria convocar a una assemblea molt major (un Fòrum Social de la Comunicació pròpiament dit) ja sigui just abans o just després de l'estiu de 2009.
A la llista de correu i al blog podria sumar-se en breu un wiki on conjuntar treballs, reflexions i enllaços a altres recursos.
En síntesi: Hem començat a treballar en la elaboració del manifest, primer pas per a donar-nos a conèixer, de cara a la organització d'una Jornada que pugui ser el segon pas, per a posar en marxa un Fòrum Social de la Comunicació. Les persones interessades en donar una ma en algun dels grups, no tenen més que dir-ho.
NOTA: Tal vegada ens falta posar una data límit d'entrega dels paràgrafs.
dimecres, d’octubre 15
Dones i Ràdios Comunitàries
Más de 70 comunicadoras y periodistas de radios comunitarias de Irlanda, Francia, Suecia, Austria, Italia, Suiza, Alemania y España, así como organizaciones de mujeres, se reunirán en Madrid en el primer Congreso Europeo de Mujeres en Radios Comunitarias.
En un encuentro sin precedentes en Europa, el objetivo es intercambiar experiencias de comunicación, y debatir y analizar cómo las radios comunitarias pueden potenciar junto con las organizaciones y movimientos de mujeres, su incidencia política y social en el contexto local, nacional y global a través de modelos de comunicación no sexista. Un especial tiempo de reflexión estará dedicado al “Derecho a la Comunicación” como una herramienta para la igualdad, y el contexto legislativo en el que se encuentran las radios comunitarias, desde un punto de vista de género.
dijous, de setembre 25
He “robado” 492.000 euros a quienes más nos roban para denunciarlos y construir alternativas de sociedad - Enric Duran (Crisi)
dimecres, de juliol 9
Desde Lima
"Las tradiciones de izquierda del siglo XX, en líneas generales, tendieron a ser renuentes a pensar la arena de la comunicación. En general, a la hora de expresarse se sirvieron de un único modelo poco flexible y válido para todas las situaciones, poco atento tanto a las diferentes texturas enunciativas y a los diversos sujetos, como a los climas y contextos más generales en que se desarrolla toda experiencia comunicacional. Por lo demás, ese modelo tendió asimismo a ser monocorde y repetitivo en sus modos de comunicar; y, más en general, se mostró mucho más proclive a hablar que a escuchar.
Esta situación, en la medida en que los paradigmas clásicos que alimentaron los modos de organización política entraron en crisis en las últimas décadas, se ha visto modificada en los últimos años. Por citar un caso resonante, el zapatismo ha innovado al menos en dos aspectos sus modos de comunicar. Por un lado, supo hablar tanto como no hablar (los famosos “silencios zapatistas”); de allí que la experiencia zapatista pudiera ser definida como la de “una revolución que sabe escuchar”. Por otro, en sus alocuciones públicas utilizó un registro amplio y variable de formas discursivas, atendiendo a la naturaleza de sus interlocutores. Desde otro ángulo, pueden mencionarse también las experiencias que en la Argentina y otras partes del mundo han experimentado nuevos lenguajes y soportes comunicacionales, desde el uso de nuevas tecnologías al desarrollo de una batería de recursos expresivos y artísticos.
Si la comunicación entonces es un área decisiva pero no suficientemente asumida como tal por los movimientos sociales, las experiencias que fugan de la precariedad deben poder darse espacios y tiempos para reflexionar sobre ella. La comunicación política tiene al menos dos dimensiones de incidencia directa para las experiencias de autoorganización. De un lado, las imágenes y relatos que circulan en la “selva de los símbolos” pueden tener tanto un efecto de empoderamiento y fortalecimiento de un colectivo de personas, como de resquebrajamiento del mismo. La identidad, el “nosotros” capaz de atravesar subjetivamente (o no) a un conjunto de personas y sostenerlo en una acción colectiva prolongada, depende en buena medida de los efectos comunicacionales, tanto en lo que hace al diálogo interno y a la (auto)construcción de sentido de comunidad al interior de cada experiencia como en la “recepción” e interiorización del “ruido externo”. De otro, los modos de existencia, las reivindicaciones, los éxitos políticos de una experiencia político-social dependen de cómo se piensan las intervenciones en el espacio público constitutivo de unas sociedades, las nuestras, para bien o para mal saturadas de comunicación"
dijous, de juny 19
Segona reunió de dinamització (juny 2008)
lloc: SPC a Ronda Universitat; data 14 juny 12:00-14:30 asistim: Pedro Gomez, Sergi Picazo, Jordi de Miguel, Montse Santolino, Oriol Fuster, Maties Segura, Kike, Pako, Rolando, Anna y Eva J.
1) ronda de presentació i comentari al voltant del document en format xls on s'hi van apuntant les dades de les fitxes. Ens anem coneixent/situant, tot i que és evident que a les trobades dites de Grup de Dinamització no hi som/serem sempre la mateixa gent i que som 50 al menys les persones a la llista [FSCom] de moviments.net. De 20 persones hem rebut la fitxa, amb diferent grau de dades, cosa normal també: és un document sense més funció que la de fer un 'mapa'de participants i contactes en constant creixement. Aquesta heterogeneitat té dos efectes: un, que alguns items són tècnics de cara al blog (p.e., el perfil d'usuari de blogger), altres relatius i molt elàstics (p.e., contactables), altres útils nomès en funció de com acabarem fent difussió del FSCom (localitat, barri), altres potser 'massa' personals o no gaire 'del tema en sí mateix' (blogs propis) i tot plegat, doncs van configurant un llistat d'enllaços al lateral dret del fscomu.blogspot absolutament 'macedònic', amb el benentès que potser aviat s'haurà d'aclarir al blogspot, d'entrada junt amb els llistats, que el FSCom és per sobre de tot un grup de persones independentment del mitjà o mitjans on, quan és el cas, s'hi treballa, e independentment dels moviments socials on som més o menys activistes i que queden tots barrejats als llistats del blogspot 'públic', etc. El nucli, però, en aquest tema 'mapa'-'fitxer'-'qui som'-'què diem del que som'...és el que formen els 5 items 5 amb asterisc.
Doncs bé, si us plau, si encara no heu enviat aquests items bàsics (nom, email, lloc, col.lectiu i què vull del fscom), envieu-los. Els està recopilant l'Eva Jiménez (ejimgom-at-yahoo.es), com podeu haver llegit al seu missatge de dissabte, doncs ens prepararà un resum del cinquè dels punts, bàsic per començar a saber el més important per començar: què esperem del FSCom.
2) Pedro ens comenta com va anar l'Assemblea de Periodistes dissabte 7 de juny. Va ser poc nombrosa la assistència i especialment escasa la de gent jove. A la web de l'Assemblea (a la que també enllaçem des del fscomu.blogspot) hi podeu trobar el document extens amb el llistat de 10 conclusions. També seria interesant obrir un fil de debat per la llista o bé una entrada o un tag al blogspot que reculli les opinions de qui és al FSCom i també a l'Assemblea.
3) Sobre eines a fer servir com a fscomu amb internet: Kike planteja la possibilitat de crear un foro tipus phpbb o similar, on els debats serien oberts no nomès a les 50 persones que ara som a la llista sino a qualsevol persona interesada. Contrastem pros i contras i concluim que ho deixem com a possibilitat per més endavant. De moment entre el blogspot (on es poden reeditar entrades i deixar comentaris) i la llista de correu, llocs a la web on debatre en tenim.
4) Entrem llavors al debat, intens i molt propositiu, sobre els 'tempos' i les 'finalitats' i 'el punt i seguit' del mateix FSCom.
D'una banda aquest grup dinamitzador i la llista es van concebre per gestar una gran assemblea pública oberta a tot deu (i quan diem tot deu volem dir des del CAC a l'InfoUsurpa, l'ACS, agències comercials, institucions, assembleas locals, i ciutadania amb interés per la comunicació en el seu més ample concepte).
D'altra banda les sinèrgies volem que generin eines, instruments, ponts, retroalimentacions, debat intern, fins i tot campanyes i documents que el FSCom faci seves, i sobre tot, que no es perdin en un no-res després de la dita gran Assemblea que és sinònim en sí de Fòrum Social de la Comunicació, en tant convocatòria pública.
Els 'tempos' i els ritmes i les prioritats: bé, més debat intens i més comentaris enmarcant aquest tema: el cas és evitar el què (ens) ha passat altres vegades en altres recursos i projectes... Rolando retratà aquest fet amb la dicotomia de que 'si es fa una feina tancada (en el grup en si mateix) no anima la participació social, però si es fa la feina d'obrir-se a la ciutadania pot passar que, cas que no hi hagi una feina feta abans pel grup dinamitzador, no vinguin (ja sigui a actes públics, ja sigui al seguiment dels processos)'.
Montse plantejava el 'què volem canviar? la professió? l'ensenyament d'aquesta a la universitat? la indefensió i l'estar entre las cordes i 'haver de fer un periodisme comercial amb mentides' per precarietat? la impunitat de les campanyes institucionals d'autocomplaença de les administracions? tot alhora? prioritzant aspectes on lluitar pels canvis?
Eva va recordar que hem de concretar propostes i objectius generals o/i més concrets (valgui la redundància) no amb urgència però tampoc amb tot el contrari, i es va oferir a fer la síntesi dels 'què volem del fscom' que es van omplint amb la 'fitxa personal' dels i de les participants a la llista de correu en aquests moments, de manera que poguem tenir un text que resumeixi en pocs punts les expectatives, que, val a dir-ho, de moment, són bastant convergents entre totes les 20 que portem recollides).
No sé si ho he sabut resumir, ho comenteu, si us plau :nota: no són cites textuals, sino la idea que em va quedar del que es va dir, per tant si voleu matitzar, Rolando, Montse i Eva, si us plau no ho deixeu de fer.
5) Youtube fscomu. Tindrem un usuari col.lectiu de youtube (bé, de fet ja el tenim), on enmagatzemar tant 'favorits' com, amb el temps, els videos propis que podem fer. S'encarrega del tema Jordi de Miguel.
6) Debatim també al voltant de la dicotomia comunicació-informació, diferències a nivell de contextos continentals i com d'important és promoure la participació de la ciutadania en els processos i les experiències que volem promoure. També amb el tema de la contrainformació i el fet de ser anomenats els mitjans amb moltes etiquetes potser no prou excloents entre elles: mitjans... oficials, clàssics, massius, alternatius, etc. Hi ha la idea clara que una de les coses més urgents a 'debatre/treballar/denunciar' és la comunicació/propaganda institucional. Darrerament, a Barcelona, amb la campanya del Viscabarcelona, tenim un exemple de com es malbaratan tant diners com eines nomès per publicitar les institucions, els seus equips de govern, els seus partits, etc. Es planteja que una de les línies de treball sigui la de informar amb dades que facin més transparents tant la despesa com l'absurd d'aquestes campanyes, i en concret es comenta la possibiitat de bastir una, diguem-ne, contracampanya amb un slogan que confronti la realitat de la precarietat a ciutat i la campanya institucional actual.
7) Com a dinàmica del FSCom ens plantegem fer preguntes obertes, a raó d'una mensual, que busqui la participació de més i diversa gent, de cara al debat però sense cap ànim de fer estadístiques. La primera, de cara al juliol, podria ser amb aquest enunciat...
Tenim PROU informació sobre el DRET a la informació?
Ho comentarem en llista o blog i, encara està per definir com coordinar-ho, però amb cada pregunta podrian lligar-se textos, propostes, etc.
8) De moment es forma una comissió (Oriol, Maties, Kike i Pako) que us presentarà, abans de juliol, si pot ser, un disseny de campanya gràfica que acompanyi la pregunta oberta del mes, un logo propi amb relació al FSComu, etc.
9) Properes cites. Arribant l'estiu no concretem una nova reunió conjunta del Grup de dinamització, tot i que ens emplacem a tenir contactes en grups d'interès o de feina mitjançant petites cites informals durant tot l'estiu, fent ús dels correus que ja poden ser coneguts a mida que participem a la llista.
Perdoneu que sigui un resum tan poc resumit. D'entrada l'envio per llista de correu i/o si us sembla bé el penjem al blog tal qual, de moment, i ja reeditem aprimant-lo a mida que es vagin obrint altres entrades o tags que descarreguin els continguts comentats aquest dissabte. Participeu en tot cas, no deixem massa pausa entre les etapes. Gràcies.
dimecres, de juny 18
Information R/evolution
"Aquest vídeo explora les transformacions en la manera en què trobem, emmagatzemem, creem, analitzem i compartim informació. Va ser creat per a encetar diàlegs, i funciona especialment bé a l'hora de treballar pluges de idees sobre el futur pròxim i les habilitats necessàries per a optimitzar, avaluar i crear informació de manera efectiva". (de la info de l'autor).
diumenge, de juny 15
Periodisme, comunicació i transformació social
Alfonso Gumucio, un dels gurús de la comunicació per al desenvolupament, ens parla de les diferències entre periodisme i comunicació, i de la seva relació amb processos de transformació social. Aquí teniu el seu llibre "Haciendo olas", on recull de manera cronològica experiències de comunicació participativa d'aquí i d'allà. Salut! Jordi de M.
dissabte, de juny 14
Drets humans i Dret a la comunicació
Comencem a moure aquest bloc col·lectiu...
La Federació Catalana d'ONG pels Drets Humans ha convocat una cibermanifestació per celebrar el 60 Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Jo ja he penjat un "Dret a rebre una informació socialment útil", i us animo a omplir aquest espai d'altres drets relacionats amb la informació i la comunicació, en la línia d'anar creant debat social al respecte.
+
Cliqueu aquí per veure el Flickr d'aquesta manifestació virtual.
dimecres, de maig 7
Proposta per engegar el procès (març 2008)
perdoneu si m'avanço amb una proposta mentre potser estem encara en la fase "d'apuntar-nos i comptar-nos", pero, com que sóc un impacient, m'agradaria que hi hagués una trobada per engegar el procès. Fins i tot em permeto apuntar un esquema de treball... que de fet és la meva carta als mags de cara a l'espai que volem crear:
1.- Obrir un marc de debat per definir naturalesa (com es gestionen els espais, qui els gestiona, amb quins recursos, amb quins formats) i objectius d'un espai de comunicació social o comunitari
2.- Fer un breu repàs i buidat d'allò que ara com ara tenim:
a) mitjans de comunicació de moviment o propers (escrits i audiovisuals)
b) associacions que treballen en l'àmbit de la comunicació
c) campanyes en marxa
d) eines diverses (webs, llistes de correus, agències alternatives, distribuidores)
3.- Iniciar un procés de reflexió per:
a) crear sinèrgies de xarxa entre els diversos elements (estimulant i fixant els intercanvis, el suport mutu, etc.)
b) detectar mancances a tots els nivells (pràctics, de format, de fons)
c) pensar a la creació de noves eines o a una potenciació de les existents (distribuidora, agència d'informacions, espais o mitjans audiovisuals).
4.- Començar a elaborar una estratègia col·lectiva de transformació del context mediàtic-comunicatiu en què ens movem
Salut
Rolando
Primera reunió de dinamització (abril 2008)
Tot i ser un procès en estat embrionari, es van comentar prou temes i es van definir quatre o cinc eixos de feina : moviments, mitjans alternatius, mitjans de masses, internet, ...
Es va comentar la dicotomia entre un enfocament més global del concepte de 'comunicadors' (més habitual a Llatinoamérica) i un plantejament més elitista com a gremi apart (com una de les inèrcies a Europa) També es va parlar de la molt feble frontera entre els ¿autoanomenats? mitjans alternatius i els mitjans del tercer sector. També es va parlar dels nivells diferents a nivell d'abastament geogràfic, comentant la importància dels mitjans que tenen implantació i seguiment local. Fins i tot es va plantejar no fer a Barcelona l'ara encara hipotètic Fòrum presencial, i en tot cas l'enfocament descentralitzador.
Al voltant d'internet com a eina, es va parlar de tres aspectes : el que de manera similar als altres mitjans, impressos o audiovisuals, té de cara al públic; la interactivitat i la generació de xarxes; el fet de ser un instrument per la feina dels i de les periodistes. També en aquest sentir es va parlar de la possibilitat d'aquest mateix blog i d'estratègies per fer operativa i bàsicament útil la llista de correu.
A un nivell més de debat teòric, però molt important, es va comentar el que va ser explicat també al taller de gener sobre el Dret a la informació : la seva democratització i tant com és clau diferenciar aquest dret del fet de tenir a la mà i al sofà davant el televisor un comandament a distància, com també és clau superar el tòpic de la percepció maligna dels mass-media si nomès ha de servir com a base d'una queixa que es quedi a la queixa de que 'els mitjans menteixen'. En aquest sentit vam xerrar, com no, de la teoria de les esquerdes d'en Xavier Giró i dels intersticis on poder fer força. En tot cas podriem concloure que el que pretenem és generar un debat social obert a tothom sobre aquest fet de la 'informació manipuladora' de les grans empreses a la vegada que volem donar més veu als moviments socials.
El seguent pas seria fer-nos una mena de mapa conceptual per saber qui som. Quins mitjans, quines associacions, quines campanyes, són aquells i aquelles on hi som ara, i sense deixar de banda qui podriem anomenar amb un anglicisme com a 'outsiders' que també puguin involucrar-se en aquest fòrum social de comunicació. És per això que caldrà revifar l'activitat a la llista de correu i us animem a participar-hi. Finalment es va parlar del 14 de juny (encara a confirmar) com a posible data per una nova reunió com aquesta primera d'abril.
Llamamiento para un Foro Social de la Comunicación
Primera asamblea, obierta a todo el mundo: Sábado, 6 de junio a las 10:30h.
Los medios de comunicación de masas tienen un papel crucial en nuestra percepción de la realidad. Un ejemplo reciente y revelador es como sólo se ha hablado de Crisis cuando ha estallado la crisis financiera, eclipsando, como si fuera la única, la información sobre otras crisis ya preexistentes (bélicas, habitacionales, alimentarias, ecológicas, energéticas, comunicativas, de valores,...).
Todas las personas tenemos derecho a la libertad de opinión y de expresión y a comunicar y recibir información veraz y plural. Así lo reconocen, con diferentes matices, el artículo 19 de
En vez de hacer efectivo nuestro derecho a la información, la mayoría de medios de comunicación, tanto públicos como privados, sirven a intereses partidistas y económicos. Los medios públicos tienden cada día más a ser medios al servicio de los gobiernos y no de la sociedad. En este contexto, y víctimas de una tremenda precariedad laboral y profesional, los periodistas no pueden hacer frente a las presiones a las que están sometidos.
Los medios de comunicación alternativos constituyen una respuesta activa a esta realidad. Asfixia económica, marginación y represión han limitado su expansión. Esta limitación ha dificultado también su crecimiento y su evolución desde un enfoque unicamente contrainformativo a uno más constructivo, que trabaje para impulsar iniciativas propias de la sociedad civil y de los movimientos sociales.
Las Facultades de Comunicación tampoco parecen ser fieles a su misión social. Las universidades siguen formando periodistas que puedan ser útiles a la industria informativa dominante. Por otro lado, la investigación en comunicación está condicionada por diferentes factores burocráticos, la carencia de recursos económicos y la dependencia de financiación de instituciones públicas y privadas. Estos hechos dificultan aportaciones académicas que contribuyan a mejorar la calidad de la información y al progreso de nuevas formas de comunicarnos más democráticas, plurales e interactivas.
El peso del mercado también afecta la comunicación artística, distorsionada por mentiras y por la banalización y la corrupción de la cultura. Todavía están para solucionarse cuestiones como la educación en comunicación, la educación del arte, la distribución cultural, los derechos de autor, etc.
A pesar de todo, hay varios signos de cambios. Hace tiempo que los usuarios se organizan mediante asociaciones para denunciar los excesos de la telebasura, con especial énfasis en la defensa de los menores. También cabe destacar el desarrollo de las nuevas tecnologías, sobre todo las vinculadas a Internet, que han facilitado la participación de los ciudadanos y, por lo tanto, el intercambio de información y de puntos de vista.
Por otro lado, miles de entidades sociales en Catalunya ya diseñan sus propias estrategias de comunicación mediante gabinetes de prensa, páginas web, blogs o revistas. A pesar de que el acceso a los medios de comunicación de masas sigue siendo la asignatura pendiente.
En resumen: dónde otros ven Crisis, nosotros vemos necesidad de cambios y nuevas oportunidades para seguir construyendo formas que nos ayuden a comunicarnos mejor entre todas y todos.
¡Unámonos y exijamos nuestros derechos!
¡Por un Foro Social deLa comunicación es cosa de todos y todas. Si quieres participar:
Lista de distribución: comunicacio-fs@llistes.moviments.net
Blog: http://fscomu.blogspot.com/
Más información: +34 609 13 43 41 / +34 652 31 96 91
dimarts, d’abril 22
Nova eina per dinamitzar el FSCom
La seva gestió serà col.lectiva, oberta i lligada a la llista de correu [FSCom] a moviments.net.
Entre les primeres funcions del blog, la definició de mínims -grups o eixos- a tractar, el saber qui som, quins contactes tenim i podem dinamitzar, i una pluja d'idees al voltant del què volem que sigui el mateix Fòrum Social de Comunicació.