dijous, de juny 19

Segona reunió de dinamització (juny 2008)

(un resum de la primera, aquest abril)

lloc: SPC a Ronda Universitat; data 14 juny 12:00-14:30 asistim: Pedro Gomez, Sergi Picazo, Jordi de Miguel, Montse Santolino, Oriol Fuster, Maties Segura, Kike, Pako, Rolando, Anna y Eva J.

1) ronda de presentació i comentari al voltant del document en format xls on s'hi van apuntant les dades de les fitxes. Ens anem coneixent/situant, tot i que és evident que a les trobades dites de Grup de Dinamització no hi som/serem sempre la mateixa gent i que som 50 al menys les persones a la llista [FSCom] de moviments.net. De 20 persones hem rebut la fitxa, amb diferent grau de dades, cosa normal també: és un document sense més funció que la de fer un 'mapa'de participants i contactes en constant creixement. Aquesta heterogeneitat té dos efectes: un, que alguns items són tècnics de cara al blog (p.e., el perfil d'usuari de blogger), altres relatius i molt elàstics (p.e., contactables), altres útils nomès en funció de com acabarem fent difussió del FSCom (localitat, barri), altres potser 'massa' personals o no gaire 'del tema en sí mateix' (blogs propis) i tot plegat, doncs van configurant un llistat d'enllaços al lateral dret del fscomu.blogspot absolutament 'macedònic', amb el benentès que potser aviat s'haurà d'aclarir al blogspot, d'entrada junt amb els llistats, que el FSCom és per sobre de tot un grup de persones independentment del mitjà o mitjans on, quan és el cas, s'hi treballa, e independentment dels moviments socials on som més o menys activistes i que queden tots barrejats als llistats del blogspot 'públic', etc. El nucli, però, en aquest tema 'mapa'-'fitxer'-'qui som'-'què diem del que som'...és el que formen els 5 items 5 amb asterisc.
Doncs bé, si us plau, si encara no heu enviat aquests items bàsics (nom, email, lloc, col.lectiu i què vull del fscom), envieu-los. Els està recopilant l'Eva Jiménez (ejimgom-at-yahoo.es), com podeu haver llegit al seu missatge de dissabte, doncs ens prepararà un resum del cinquè dels punts, bàsic per començar a saber el més important per començar: què esperem del FSCom.

2) Pedro ens comenta com va anar l'Assemblea de Periodistes dissabte 7 de juny. Va ser poc nombrosa la assistència i especialment escasa la de gent jove. A la web de l'Assemblea (a la que també enllaçem des del fscomu.blogspot) hi podeu trobar el document extens amb el llistat de 10 conclusions. També seria interesant obrir un fil de debat per la llista o bé una entrada o un tag al blogspot que reculli les opinions de qui és al FSCom i també a l'Assemblea.

3) Sobre eines a fer servir com a fscomu amb internet: Kike planteja la possibilitat de crear un foro tipus phpbb o similar, on els debats serien oberts no nomès a les 50 persones que ara som a la llista sino a qualsevol persona interesada. Contrastem pros i contras i concluim que ho deixem com a possibilitat per més endavant. De moment entre el blogspot (on es poden reeditar entrades i deixar comentaris) i la llista de correu, llocs a la web on debatre en tenim.

4) Entrem llavors al debat, intens i molt propositiu, sobre els 'tempos' i les 'finalitats' i 'el punt i seguit' del mateix FSCom.
D'una banda aquest grup dinamitzador i la llista es van concebre per gestar una gran assemblea pública oberta a tot deu (i quan diem tot deu volem dir des del CAC a l'InfoUsurpa, l'ACS, agències comercials, institucions, assembleas locals, i ciutadania amb interés per la comunicació en el seu més ample concepte).
D'altra banda les sinèrgies volem que generin eines, instruments, ponts, retroalimentacions, debat intern, fins i tot campanyes i documents que el FSCom faci seves, i sobre tot, que no es perdin en un no-res després de la dita gran Assemblea que és sinònim en sí de Fòrum Social de la Comunicació, en tant convocatòria pública.

Els 'tempos' i els ritmes i les prioritats: bé, més debat intens i més comentaris enmarcant aquest tema: el cas és evitar el què (ens) ha passat altres vegades en altres recursos i projectes... Rolando retratà aquest fet amb la dicotomia de que 'si es fa una feina tancada (en el grup en si mateix) no anima la participació social, però si es fa la feina d'obrir-se a la ciutadania pot passar que, cas que no hi hagi una feina feta abans pel grup dinamitzador, no vinguin (ja sigui a actes públics, ja sigui al seguiment dels processos)'.
Montse plantejava el 'què volem canviar? la professió? l'ensenyament d'aquesta a la universitat? la indefensió i l'estar entre las cordes i 'haver de fer un periodisme comercial amb mentides' per precarietat? la impunitat de les campanyes institucionals d'autocomplaença de les administracions? tot alhora? prioritzant aspectes on lluitar pels canvis?
Eva va recordar que hem de concretar propostes i objectius generals o/i més concrets (valgui la redundància) no amb urgència però tampoc amb tot el contrari, i es va oferir a fer la síntesi dels 'què volem del fscom' que es van omplint amb la 'fitxa personal' dels i de les participants a la llista de correu en aquests moments, de manera que poguem tenir un text que resumeixi en pocs punts les expectatives, que, val a dir-ho, de moment, són bastant convergents entre totes les 20 que portem recollides).

No sé si ho he sabut resumir, ho comenteu, si us plau :nota: no són cites textuals, sino la idea que em va quedar del que es va dir, per tant si voleu matitzar, Rolando, Montse i Eva, si us plau no ho deixeu de fer.

5) Youtube fscomu. Tindrem un usuari col.lectiu de youtube (bé, de fet ja el tenim), on enmagatzemar tant 'favorits' com, amb el temps, els videos propis que podem fer. S'encarrega del tema Jordi de Miguel.

6) Debatim també al voltant de la dicotomia comunicació-informació, diferències a nivell de contextos continentals i com d'important és promoure la participació de la ciutadania en els processos i les experiències que volem promoure. També amb el tema de la contrainformació i el fet de ser anomenats els mitjans amb moltes etiquetes potser no prou excloents entre elles: mitjans... oficials, clàssics, massius, alternatius, etc. Hi ha la idea clara que una de les coses més urgents a 'debatre/treballar/denunciar' és la comunicació/propaganda institucional. Darrerament, a Barcelona, amb la campanya del Viscabarcelona, tenim un exemple de com es malbaratan tant diners com eines nomès per publicitar les institucions, els seus equips de govern, els seus partits, etc. Es planteja que una de les línies de treball sigui la de informar amb dades que facin més transparents tant la despesa com l'absurd d'aquestes campanyes, i en concret es comenta la possibiitat de bastir una, diguem-ne, contracampanya amb un slogan que confronti la realitat de la precarietat a ciutat i la campanya institucional actual.

7) Com a dinàmica del FSCom ens plantegem fer preguntes obertes, a raó d'una mensual, que busqui la participació de més i diversa gent, de cara al debat però sense cap ànim de fer estadístiques. La primera, de cara al juliol, podria ser amb aquest enunciat...
Tenim PROU informació sobre el DRET a la informació?
Ho comentarem en llista o blog i, encara està per definir com coordinar-ho, però amb cada pregunta podrian lligar-se textos, propostes, etc.

8) De moment es forma una comissió (Oriol, Maties, Kike i Pako) que us presentarà, abans de juliol, si pot ser, un disseny de campanya gràfica que acompanyi la pregunta oberta del mes, un logo propi amb relació al FSComu, etc.

9) Properes cites. Arribant l'estiu no concretem una nova reunió conjunta del Grup de dinamització, tot i que ens emplacem a tenir contactes en grups d'interès o de feina mitjançant petites cites informals durant tot l'estiu, fent ús dels correus que ja poden ser coneguts a mida que participem a la llista.

Perdoneu que sigui un resum tan poc resumit. D'entrada l'envio per llista de correu i/o si us sembla bé el penjem al blog tal qual, de moment, i ja reeditem aprimant-lo a mida que es vagin obrint altres entrades o tags que descarreguin els continguts comentats aquest dissabte. Participeu en tot cas, no deixem massa pausa entre les etapes. Gràcies.

dimecres, de juny 18

Information R/evolution



"Aquest vídeo explora les transformacions en la manera en què trobem, emmagatzemem, creem, analitzem i compartim informació. Va ser creat per a encetar diàlegs, i funciona especialment bé a l'hora de treballar pluges de idees sobre el futur pròxim i les habilitats necessàries per a optimitzar, avaluar i crear informació de manera efectiva". (de la info de l'autor).

diumenge, de juny 15

Periodisme, comunicació i transformació social


Alfonso Gumucio, un dels gurús de la comunicació per al desenvolupament, ens parla de les diferències entre periodisme i comunicació, i de la seva relació amb processos de transformació social. Aquí teniu el seu llibre "Haciendo olas", on recull de manera cronològica experiències de comunicació participativa d'aquí i d'allà. Salut! Jordi de M.

dissabte, de juny 14

Drets humans i Dret a la comunicació

Companys i companyes,

Comencem a moure aquest bloc col·lectiu...

La Federació Catalana d'ONG pels Drets Humans ha convocat una cibermanifestació per celebrar el 60 Aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Jo ja he penjat un "Dret a rebre una informació socialment útil", i us animo a omplir aquest espai d'altres drets relacionats amb la informació i la comunicació, en la línia d'anar creant debat social al respecte.

+
Cliqueu aquí per veure el Flickr d'aquesta manifestació virtual.